Заради нов случай на Африканска чума в Добричко, се засилват мерките в

...
Заради нов случай на Африканска чума в Добричко, се засилват мерките в
Коментари Харесай

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта


Заради нов случай на Африканска чума в Добричко, се ускоряват ограниченията в района против заболяването. Положителна се оказа тестът от диво прасе, блъснато от автомобил на 9 юли край Дуранкулак, за която Дарик заяви. Това наложи събиране на Областната епизоотична комисия по неотложност тази заран.
 
Според зам.-областният шеф Живко Желязков, най-важното е всички ведомства и служби - МВР, ОДБХ, Агенция Митници и Пътното ръководство, Горските и ловците, да си правят работата за предварителна защита на разпространяването на заболяването. 

Местната власт би трябвало незабавно да запознае хората с заплахата от африканската чума за животните в задните дворове, защото там най-често са провалите. Според напътствията на властимащите, ще се търси начин да се понижат отглежданите в персоналните стопанства свине, изключително тези наоколо до промишлени свиневъдни комплекси.

Бе очебийно, че доста животни в задните дворове се гледат нелегално и не се наблюдават от ветеринари и бе припомнено, че те би трябвало да са единствено за угояване съгласно закона.
 
Директорът на дирекцията по сигурност на храните доктор Борислав Каменов заяви, че се вземат ограничения за предварителна защита на навлизането на болестта от прилежаща Румъния.

На всички три контролно-пропускателни пункта в Добричко-Кардам, Дуранкулак и Северняк, се подменя на 3 дни дезинфенктанта за колите. Назначени са по двама души на пункт на цивилен контракти, с цел да наблюдават тази активност и да зареждат ваните.

Проблем с хората има единствено в Северняк, където се търсят двама локални да работят. Митничарите ще ревизират багажа на влизащите в страната и ще изземат хранителни артикули.
 

Общините би трябвало да дефинират места за загробване на мъртви животни. Директорът на Регионална здравна ревизия посочи, че те не може да са в санитарно-охранителните зони на водоснабдителните източници, какъвто случай имало в Балчик.

Освен това общините би трябвало да се оправят и с огромните количества боклуци, оставяни след туристите край пътища, на паркинги и места за отдих, и да уточнят къде ще се депонира събрания отпадък.

Кметът на Шабла Мариян Жечев уточни, че има едно бунище в общината, след което всички боклуци дружно отпътуват за Претоварна станция Балчик и Депото в Стожер. Няма по какъв начин да отделяме отпадъка, сподели той.
 
Според него, хората по селата не имат вяра в заплахата от африканската чума и не желаят да изколят животните, които са привикнали да си гледат в задните дворове. Той счита, че не е задоволително кметовете да им занесат листовки с информация, и би трябвало страната да откри метод да подтиква хората да дезинфекцират дворовете си и да съблюдават санитарни ограничения, само че като им отпусне безвъзмездни препарати. Директорът на ОДБХ съобщи, че все още няма средства за такива действия по обитаемоте места.
 
От Областна дирекция „ Земеделие “ дадоха обещание да провиснал на всички кметове коли, с които да създадат обходи по места, за да преброят прасетата в задните дворове и да осведомят популацията за заплахите от развъждането им. 

Сериозно е и ситуацията в град Добрич, където се гледат свине в кв. " Рилци " в местността Лозята и други места в покрайнините. Зам.-областният шеф добави, че министърът на земеделието и храните Десислава Танева е потърсила подпомагане в европейските структури за попречване на разпространяването на африканската чума у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР